2019. jan 08.

Fejlődő szemléletmód gyerekeknek - ingyen letölthető útmutatóval

írta: Zűrzavaros Család
Fejlődő szemléletmód gyerekeknek - ingyen letölthető útmutatóval

Nap mint nap látjuk, hogy ha hiszünk a befektetett munkában és teszünk is érte korábban lehetetlennek tűnő képességek, eredmények lesznek elérhetőek. Ez az sni családok mindennapjait meghatározó jelenség mindenkire igaz és dr Carol Dweck a fejlődő szemléletmód nevet adta neki. A szemléletmód átültetése mindennapjainkba különösen hasznos a nehézségekkel küzdő gyermekek esetében, és gyorsan változó világunkban a későbbi sikerek záloga lehet. Egyes elemeit már régóta alkalmazom, de elhatároztam, hogy mostantól ezt jobban beépítem a mindennapjainkba.

 

growthmindset.jpg

De mi is az a Fejlődő szemléletmód?

Dr. Carol Dweck iskolások körében végzett kutatásai alapján két szemléletmódot különböztetett meg:

A rögzült (fixed mindset) szemléletmódú gyerekek/felnőttek úgy gondolnak saját képességeikre, hogy azok adottak, velük születtek és nem is változtathatóak meg. Ők kudarc és kihívás kerülők, a külső elvárásoknak szeretnének megfelelni. 

A fejlődő szemléletmódú (growth mindset) diákok inkább a próbálkozást, erőfeszítést, stratégiák kimunkálását tekintik fontosnak, aminek segítségével képességeik fejleszthetők, megváltoztathatóak. Számukra inspiráló a kihívás, és a hibázás kevésbé töri le lelkesedésüket. Nem kell magyaráznom, hogy nem csak a nagyobb sikert, de a nagyobb boldogságot is ez a szemléletmód hordozza.

A kutatások azt igazolták, hogy a fejlődő szemlélet szerint élők hosszútávon jobb eredményeket képesek elérni, motiváltabbak. Ennek tudományos hátterében az agy plaszticitása áll. Az agyi kapcsolatok képesek bizonyos keretek között alkalmazkodni a környezeti hatásokhoz.

dolgozoagy.jpg

Természetesen ez sem fekete fehér: van amikor a rögzült szemlélet kerekedik bennünk felül, még ha sokszor fejlődő szemléletűek vagyunk is. És persze ezt is gyakorolni kell mint mindent.

Egyszerűnek hangzik, de mégis mit jelent ez a gyakorlatban? Hogyan tanítsuk meg ezt a gyerekeinken?

1. Először is fontos, hogy mi magunk tisztában legyünk és gyakoroljuk is a Fejlődő szemléletmódot

2. Magyarázzuk el a gyermeknek a Fejlődő szemléletmód jelentését a poszter fejeit használva. Mondjuk el neki, hogy az agyunk és mi is képesek vagyunk a fejlődésre, ha gyakorlunk és mindig új módszereket, stratégiákat keresünk. 

3. Mesélj el egy történetet a gyermeknek, amikor valami nem sikerült elsőre, de a dolgoztál rajta, vagy segítséget kértél és végül megoldottad a feladatot. Történt ilyesmi a gyerkőccel is? 

4. Meséld el neki, hogy az agyunkat fejleszteni, erősíteni tudjuk, pl amikor nem adjuk fel és gyakorlunk valami nehezet, vagy amikor valami újat próbálunk ki. Az agyunk olyan mint egy izom és a gyakorlás, az ismétlés erősíti. csakúgy mint a zöldségek, az omega3, a finom alvás, a zene és igen a tornázás is!

5. Figyeljük meg és mutassunk rá magunkban és másokban is, ha rögzített/fix, vagy fejlődő szemléletmódú magatartásra bukkanunk. Pl ha azt mondjuk, hogy á úgysem fog sikerülni, vagy én olyan jó rajzos vagyok stb. Beszéljük meg, hogy mit kéne e helyett mondani, mi a helyes hozzáállás, amellyel fejleszteni tudjuk magunkat.

6. Mostantól mindig javítsuk ki magunkat, a gyermeket, ha nem a régi berögződés szerint mond valamit, vagy ha rögzült a hozzáállása.

7. Használjuk a MÉG szó varázslatát: egy egyszerű szó hozzáadásával a rögzített merev szemléletű mondatból a jövő ígérete lesz: MÉG nem sikerült. Szinte hallom, ahogy a jövőben sikerülni fog!

 A mokaes. a súlyozott takarót gyártó Móka és Zennel összeraktunk egy letölthető, nyomtatható ingyenes színes-szagos útmutatót, amelyet a falra kiragasztva támpontot, tippeket kaphatsz a mindennapokra. (sajnos csak úgy tudtuk megoldani, hogy 1 Ft szerepel rajta, de ezt természetesen senki nem hajtja be, a megadott email címre küldjük az anyagot)

>>OlvasolAkkor kérlek lájkolj minket a Facebookon is, ugyanis szeretnék szakértőket meghívni és ehhez kellenek a számok.

 A cikkeket szerzői jog védi. Ha hivatkozol az első bejegyzést használd és utána linkelj át, vagy keress meg és kérdezz rá! 

Szólj hozzá

psziché hasznos.