2018. aug 28.

Erről beszéltél már a gyerekeddel ovi/suli kezdés előtt?

írta: Zűrzavaros Család
Erről beszéltél már a gyerekeddel ovi/suli kezdés előtt?

Kezdődik az ovi, az iskola és az én szívem összeszorul. és most már nem is enged. Mert a nyáron mosolygós, csacsogó, a lehetőségekhez képest haverkodó gyermekem ismét szorong, ideges, agresszív. Fél. Fél, hogy megint bántják, hogy elküldik, hogy nem játszanak vele, hogy folyton elutasítják. Mert ezeket már mind megélte a játszótéren, a korábbi integráló óvodában.

lanyokcsuszda.jpg

Már többször volt róla szó a blogon, hogy a gyerekek (és felnőttek) 18%-a különleges igényű (special needs, eltérő fejlődésű). Vagyis minden 6. ha van diagnózisa, ha nincs. Vagy csak nem publikus. Ez bizony azt is jelenti, hogy minden osztályban, minden csoportban, minden családban! és minden munkahelyen van ilyen gyermek (felnőtt). Vagy csak szemüveges, husi, szeplős. Vagyis ideje felkészíteni a gyermekeket, hogy a rokon, az osztálytárs, a leendő főnöke lehet, hogy tőle különböző és hogy ezt hogy lehet elfogadással, kedvesen, mindannyiunk örömére kezelni.

Mert ne feledjük ez nem szivesség. Ez a te gyerekednek is elemi érdeke. Mind szeretnénk boldog, sikeres gyereket neveleni nem igaz? Ennek legfontosabb része (igen lekutatták) nem az IQ, hanem az EQ. Az érzelmi intelligencia, ami szintén tanulható és amelynek a legfontosabb eleme az elfogadás, a mások érzéseinek megismerése. Vagyis lehet, hogy hasznosabb – vagy legalább olyan hasznos – az angoloktatás mellett erre is odafigyelni és napi 1 percet rászánni.

Arra kérlek, hogy az iskolakezdés előtt beszélgess el a gyermekeddel arról, hogy mennyire különbözőek vagyunk és hogy ez nem baj, sőt milyen jó, hogy mindeki másban jó, mert így ha sokan vagyunk mindenben jók tudunk lenni. Hogy mennyire fontos, hogy minél több gyerekkel játszunk együtt, hogy őket is megismerhessük, mert lehet, hogy hihetetlen értékeket és hű barátokat fedezünk fel. Hogy nem bántjuk a másikat se szóval se tettel. És hogy ha látjuk, hogy egy társunkat bántják igenis ki kell állnunk érte. Mert a jóság soha nem passzív, hanem aktív cselekedet, mert ha már egy valaki kiáll a másik mellett a bántás elveszti hatását.

És utána minden nap, amikor megkérdezed, hogy mi volt az ebéd, és hogy kivel játszott azt is kérdezd meg, hogy kivel volt kedves aznap. A kedvesség érték.

Köszönöm!

>>OlvasolAkkor kérlek lájkolj minket a Facebookon is, ugyanis szeretnék szakértőket meghívni és ehhez kellenek a számok.

Szólj hozzá

személyes psziché ovi-bölcsi bezsédfogyatékos