2019. dec 31.

Legjobb trükkjeim 5 - a Karácsony

írta: Zűrzavaros Család
Legjobb trükkjeim 5 - a Karácsony

Bármennyire is varázslatos, mint minden váratlan esemény amely a napirend felborulásával jár, a karácsony is nehézséget jelent sok gyermek számára. De odafigyeléssel, trükkökkel minimalizálhatjuk (teljesen nem feltétlen szüntethetjük meg) a vele járó kellemetlenségeket.

Mi évek óta így ünneplünk, és így sikerült összesen 3 meltdownnal megúszni az ünnepeket, pedig volt benne rokonlátogatás, vidékre utazás is.

 karacsonyfa.jpg

1. A karácsony már 19-én elkezdődik:

Az óvodai, iskolai ünnepséget érdemes kihagyni, ha még nem áll készen a gyermek. Én idén már megkockáztattam a kicsivel (a nagyot csak így tudtam megnézni), de sajnos egy óriási meltdown lett a vége. Még korai volt.

2. Minimális várakozás, alias stressz:

Mi 23-án együtt megvesszük a fát, együtt feldíszítjük és anya meg apa éjjel szépen csomagol, rendez, mert nálunk bizony a télapó éjjel hozza az ajándékot, hogy reggel ébredéskor egyből ott legyen és ne kelljen egész nap erre várni. Jelentem így is volt egy meltdown, de gyorsan ki tudtunk jönni belőle.

24-én csak mi vagyunk, nem hívunk vendégeket, nyugi van.

3. Egy program- egy nap szünet

25-28 között egyszer jön vendég és egyszer mi megyünk vidékre, de közben mindig tartunk egy pihinapot, amikor ingerszegényen töltjük a napot.

4. Annyit legyetek a szabadban, amennyit csak lehet

A legjobb pihenés, feltöltődés a természetben, de legalábbis a szabadban levés. Kirándulni, játszóterezni, bringázni érdemes minden nap.

5. Tartsd a napirendet

Vendégségben is és minden nap tartjuk a napirendet amennyire csak lehet. Ha ebédelni hívtak, akkor megkérjük, hogy legyen délben, ha ez nem lehetséges, akkor készülök ennivalóval és eszünk egy picit a szokott időben. Altatni is mindig (próbálunk), vendégségben mi kocsiban oldjuk meg.

6. Mindig legyen a megszokott ételből!

Tudom-tudom halászlé, meg töltött káposzta, de ha a gyerek szelektív evő, akkor nem fogja megenni. Persze adjunk lehetőséget a kóstolásra, de mindig legyen az asztalon az ő kedvenc ételéből is. Ha vendégségben vagy, akkor vigyél. Sütit is.

7. A vendégek, vendéglátók felkészítése

Nagyon fontos a vendégek felkészítése, elmondani, hogy szelektív evő a gyerek, hogy esetleg nem bírja a tömeget stb. Hogy ne érjen senkit váratlanul a helyzet. És ne próbálja meg kínálgatni, tukmálni a gyereket, az esetleges meltdown alatt, ne beszéljen hozzá, ne nyugtatgassa, vagy akár tegye büntibe és nézzen rá megrovóan. 

8. Vendégség esetén nyugi-hely

Ha több ember van egy helyiségben, a sok inger, zaj zavarhat egyes gyermekeket. Ha otthon vagyunk érdemes a saját szobáját külön kezelni, ahova csöndben elvonulhat feltöltődni. Más helyen is érdemes megbeszélni, hogy legyen egy külön elvonulós szoba.

És vigyünk magunkkal inger-csökkentő szenzoros eszközöket: fidgetet, ülősúlyt, zajvédelmi fülest... kinek-kinek mi jön be.

9. Igenis ér tv-vel nyugtatni

Bár nem tesz jót a tv stb, de mértékkel igenis segíthet. Nagyon sok gyereket nyugtat, kihoz a meltdownból, mert teljesen leköti a figyelmüket. Nincs SEMMI rossz abban, ha a vendégségben meltdown esetén, vagy a kocsiban hagyod 10 percet youtubeot nézni. Engedd meg magadnak és neki!

10. A karácsony rólad és a párodról is szól

Nagyon fontos, hogy tudatosan készüljetek a sok megszorítás közepette is családi programmal, amit mind élveztek (akár kirándulás, akár társasozás, bármi) és olyan programmal is, amit kettesben töltötök. Szitter, nagymama, fektetés utáni randi, de töltődjetek fel ti is!

 

Kellemes ünnepeket!

Lájkolj minket a Facebookon is!

Szólj hozzá

hasznos