2021. már 17.

Ki a szabadba! - kezdőként hova?

írta: Zűrzavaros Család
Ki a szabadba! - kezdőként hova?

A lezárások egyik előnye - létezik olyan is - hogy sokszor csak jobb híján, de sokan elkezdenek túrázni. Rengeteg könnyű hely van Budapesten és környékén, ahova gyorsan eljuthatunk és megszeretteti a kirándulást. 

A cikk elejére az olyan helyek kerülnek, amelyeken babakocsival, de esetenként talán kerekesszékkel is lehet menni és mégis rejteget érdekeset, szokatlant, rutinos felfedezőknek is kincseket. Mi kimondottan olyan helyeket keresünk, ahol kevesen vannak, de megfigyeltük, hogy a könnyen elérhető, könnyebb híresebb helyeken most tömeg van. Van, hogy fel fel kell venni a maszkot, úgyhogy a cikk eleji helyekre felkészülten menjetek:

Érd-Ófalu

161313964_270476391461132_1369957416868846321_n.jpg

Most gyönyörű virágszőnyegből emelkednek ki a fák, földöntúli látvány.  Most virágzik a hóvirág és a csillagvirág, így a környék kisereglett. Könnyű pár kilométeres túra, babakocsival, bringával, kerekesszékkel is lehet menni.

Kalandvágyóknak: menjetek le a Dunapartra és kis öblökben vadásszatok hód rágta fákra, másszátok meg a kidőlt fákat, szedjetek kagylót.

161777030_264815578555915_5512570551583128873_n.jpg

Parkolás_ Érd-ófalu, Hotel Ligetnél

Budakeszi erdő-Ebihal büfé Lupa-sziget

Ez régi kedvenc, de nagy bánatunkra beépítették. Így viszont mehet a babakocsi, kerekesszék, amatőr bringa. Ezt a helyet azért szeretjük, mert őserdős állapotú - még. A kidőlt fákat otthagyják stb. A víz kimosta sok fa gyökerét és nagyon jókat lehet ott felfedezni. Érdemes eltávolodni a kiépített úttól. Rövid szakasz, de kezdésnek pont elég. Utána, ha majd megint lehet, érdemes átmenni hajóval a Lupa-szigetre és bebarangolni azt. A hajóskapitány túrákat is vállal, de amúgy is imád a szigetről beszélni.

Parkolás - ebihal büfénél

Pilis

A mi kedvencünk itt Csobánka környéke, rengeteg túrista úttal, tavasszal óriás szarvasbogár páncélokkal, barlanggal, lepkékkel.

Az Egri vár díszlete - Pilisborosjenő

A Pilisbe egy murvás út indul innen, levendula mezők és szántóföldek között, de pár 100 méter után máris az erdőben találjuk magunkat. Könnyebb, rövid túra a várig, de a várnál szuperjót lehet bandázni, harcolni, felfedezni.

Parkolás: Jenői FALÓ Büfénél 

 Katalinpuszta

Szerintem ezt is mindenki ismeri, kezdőként azért szuper, mert vannak nagyon kiépített részek, kisebb tanösvények, mini állatkert és csili-vili játszótér is. Amikor mi voltunk senki nem járt arra, de gondolom most nagyobb a forgalom hétvégén

Gánt

Ezt a helyet nagyon szeretjük, többször és több céllal is jártunk már itt. Ez a holdbéli táj, egyrészt fantasztikus látvány, könnyedebb túra is lehet, de lehet vadabb helyekre is elmerészkedni, és itt alig akad élő ember. furcsamód. Mondjuk a tavalyi lezárásokkor a helyi lakosok gondolva a pestiekre kedvesen "lezárták" a területet, de gondolom azóta már nincs ott az a szalag azon az árva sorompón.

A terület haladóknak hihetetlen kincset rejt: őskori maradványok (itt régen víz volt és ki lehet ásni megkövesedett kagylókat, csigákat) és ásványok után is érdemes kutatni. 

Rókahegy

Teljesen ismeretlen, kis területen megbúvó régi kőfejtő, nehezebb, de rövid útvonal, de csak bátraknak. Ha tényleg élvezni akarod itt bizony fel kell mászni helyekre. Ha figyelsz a lábad alá, rengeteg és csodás kristályt találsz, érdemes benézni a barlangba is. Gyakran találkozhatsz falmászókkal is.

További ismert lehetőségek:

Vácrátóti arborétum

Tatai tanösvény

Pilis: https://www.mozgasvilag.hu/turazas/turautak/pilis 

 

Szólj hozzá

hasznos