2018. ápr 24.

Minden, amit az alvásról tudni érdemes

írta: Zűrzavaros Család
Minden, amit az alvásról tudni érdemes

Ha őszinte akarok lenni a gyereknevelés legváratlanabb és fizikailag/szellemileg legnehezebb része az alvásmegvonás. Főleg, ha az évekig tart. Ha nem alszotok, akkor az egész nap is egyfajta ködfelhőben telik, türelmetlen vagy, a gyerek nyűgös és évek telnek el túlélő üzemmódban, amely az egész családra hatással van. A jó hír, az hogy ennek nem kell így lennie, bár a megoldást nem a szokványos tréningek háza táján kell keresnünk.

Az én tapasztalatom szerint, ha egy baba 6-9 hónapos koráig végig rossz alvó volt (nehezen alszik el, és sokszor ébred éjszaka), már lehet gyanakodni, de ha eltelt másfél év, biztos, hogy nem a gyakran okolt szopizás, vagy fogzás áll a háttérben (egy este fájdalomcsillapítóval végérvényesen tisztázhatja ezt a gyanút).  Egy 2-3-5 éves gyerek esetében pedig főleg. Ne törődjünk bele!

mindent_az_alvasrol.jpg

Az első lépés ellenőrizni, hogy nem húzódik-e meg valamilyen fizikai ok a háttérben. Ilyenek lehetnek az allergiák, ételérzékenységek okozta hasfájás (az anyatejjel is átmegy!), a reflux, a vas, magnézium, B12, vagy melatonin hiány, de akár a légzési apnea, vagy epilepszia is. Ezeken szerencsére lehet segíteni egy kivizsgálással, a gyermekorvos bevonásával.

Ha a fizikai okokat kizártuk a legvalószínűbb magyarázat az idegrendszer éretlensége, amely idővel magától is érik, de szerencsére nem kell 15-20-30 hónapot, 3-5-15 évet várnunk a kipihentség érzésére, mert mi magunk is sok mindent tehetünk:

A jó éjszaka a lecsengéssel kezdődik

Régóta hallgatjuk, hogy milyen fontos az esti rutin, de a nehezen elalvó, vagy rosszul alvó gyerekek esetében ez nem elég, egy lépéssel tovább kell mennünk és ki kell alakítanunk a saját relaxációs technikánkat:

  1. Egy kis hintázás elalvás előtt csodákat tehet, a ritmusos mozgás, a ringatás érzésével és a hinta szenzoros integrációt segítő hatásának köszönhetően.
  2. Pótolja a magnéziumot és nyugtat a keserűsós meleg fürdő (bőrön át is felszívódik). 1,5 dl keserűsóban áztassuk a gyereket 20 percig. A keserűsó gyógyszertárban vény nélkül beszerezhető.
  3. Mélynyomásos masszázs: a gyermek hátát és lábát masszírozzuk elsősorban, mindig egy irányba haladva, folyamatos nyomást kifejtve.
  4. Lábmasszázs levendula, vagy vetiver illóolajjal (1,5 dl kókuszolajhoz keverj 2-3 csepp jó minőségű illóolajat keverjünk el)

Természetes, gyógyszermentes megoldások

  1. Kisebb melatoninhiány, vagy nagyfokú melatonin rajongás esetén adhatunk meggylét a gyermeknek lefekvés előtt, mivel a meggy- és cseresznyelé természetes melatonin forrás.
  2. Sokan ajánlják a teljes sötétséget éjszaka, de szorongás és felületes álom esetén sokat segít az éjszakai (narancs színű!) fény használata.
  3. Az elalvás és nyugodt éjszaka természetes sztárja nyugaton a súlyozott takaró. Az enyhe, személyre szabott súly ugyanis a Mély Nyomás Technikát használja (DTPS, grounding), amely az egész testen át ható enyhe nyomás következtében támogatja a szerotonin és a melatonin termelést, nyugtat, ellazít és segít fókuszálni. A technológia hatásosságát nem csak az elmúlt évek használói, de tudományos kutatások is alátámasztják. A súlyozott takaró legnagyobb előnye, hogy gyógyszermentes, természetes megoldást kínál, egyszerűen. Segíti az elalvást, jobb alvásminőséget biztosít mindenféle káros mellékhatás nélkül. A súlyozott takaró másfél éves kortól használható. A 6-18 hónapos babáknak, akik vállon, vagy a kezünkkel a mellkasunkon remekül alszanak, de ahogy lerakjuk őket, vagy levesszük a kezünket felébrednek a szintén a DTPS technikát használó alvástámogató baba-hálózsákot találták ki.
  4. Sokaknak segíthet a kuckósítás is. Gyakori éjszakai probléma ugyanis a szenzoros/ADHDs/autista gyerekek esetében, hogy a rosszabb testérzékelés következtében bizonytalannak érzik magukat, „nem tudják elhelyezni a testüket az űrben”. Ezek azok a gyerekek, akik előszeretettel alszanak úgy, hogy valamely testrészük hozzáér a velük alvóhoz. Nekik nagy segítség a súlyozott takaró, és ha csinálunk pl szopipárnából egy kis kuckót az ágyban, ami körülöleli őket és így biztonságot, testtudatot ad.

Gyógyszeres megoldások

Ha igazolt melatonin hiány áll a háttérben, egyértelmű, hogy pótolni kell a melatonint, amelyet akár vény nélkül kapható készítményekkel is megtehetünk. Az adagolást minden esetben egyeztetni kell a gyermekorvossal, főleg, hogy egy tanulmány szerint az optimális melatonin adag 0,3 mg, viszont sokan ennek többszörösét adják gyermeküknek.

Mégis azt javaslom, hogy ne a melatonin adás legyen az első lépés, hanem próbáljuk ki a többi lehetőséget is, mert a melatonin mégiscsak egy idegen hormon, amelynek hosszútávú hatásait egyelőre nem kutatták, de azt már tudjuk, hogy éjszakai rémálmokat (night terrorst) okozhat, valamint „hatással van a kardiovaszkuláris rendszerre, az immun- és emésztőrendszerre az állatok esetében”.

Anyaként a nem alvás alatt és után

Ne felejtsük el, hogy az évek alatt megszokott rossz alvás sokszor az anyára is hatással van: rossz alvó lesz az anya is. Nincs is annál idegesítőbb, amikor a gyerek már alszik, de te még mindig óránként ébredsz. Sokszor magától is helyre áll az anya alvása pár hét alatt, de sokat segíthet a napközbeni magnézium szedés és az esti citromfű tea is. Mert a jó alvás mindenkinek jár!

 A sorozat korábbi részei: Mindent a meltdownról, Mindent az evésről.

Vagy lájkolj minket a Facebookon!

 

 

Szólj hozzá

hasznos szenzoros