2018. jan 19.

Minden amit a szelektív evésről tudni érdemes

írta: Zűrzavaros Család
Minden amit a szelektív evésről tudni érdemes

Kevés ijesztőbb dolog van egy anya számára, mint amikor a gyerek nem eszik, amikor nem tudod táplálni, vagy ha igen, akkor is csak sült krumplin él. Ráadásul tehetetlennek is érzed magad: egy gyereket nem lehet erőszakkal megetetni. Az erős válogatás (vagy épp a folyamatos evés) tipikus szenzoros tünet: a gyerek válogat textúra, íz és szagok alapján. Cikksorozatunk második része az evéssel foglalkozik (nézd meg összefoglalónkat a meltdownról/összeomlásról)

 Honnan tudjuk, hogy nem csak válogatós, hanem szenzoros, szelektív evő problémánk van?

  • Ha tíznél kevesebb féle ételt eszik és nehezen próbál ki új ízeket
  • Ha az étel látványától, szagától, textúrájától rosszul van, öklendezik
  • Csak egy féle textúrájú ételt eszik: például csak roppanós, vagy csak folyékony ételeket
  • Rengeteg ételt töm egyszerre a szájába
  • Nehezen állt át a babaételre, 1 éves koráig gyakorlatilag csak anyatejen/tápon él
  • A minél ízetlenebb, vagy épp a minél fűszeresebb ételt szereti
  • Szoba hőmérsékletű ételeket eszi csak meg
  • Nem szereti, ha koszos, vizes lesz a keze
  • Folyamatosan rág, harap 18 hós kora után is

szenzoroseves.jpg

Ha ezekből a tünetekből van ami ismerős, akkor már biztos, hogy nem egyszerű válogatásról van szó. A jó hír az, hogy ez fejleszthető, ráadásul magától is enyhül: van egy nagyobb fejlődésbéli ugrás  6-7  és 10-14 éves kor körül, amikor az étkezés is nagyban javul. De persze, ha csak kekszen él a gyerek, akkor azért valamit mégis meg kell próbálnia az egyszeri anyának.

Egyes anyák nagyfokú javulásról számolnak be a gyerek ételallergiái, érzékenysége kiszűrésével, a diéta betartásával, ennek oka valószínűleg a bélireitáció megszűnése. Esetünkben ez nem hozott ezen a téren javulást, de tudom, hogy van akinek igen: érdemes ebben az irányban is kutakodni.

Mi cél?

A legfontosabb cél természetesen az, hogy a gyermek jól fejlődjön és minden tápanyag bejusson a szervezetébe. Mivel ezek a szülők többnyire más kihívásokkal is küzdenek a minimum cél lehetne az, hogy minden ételcsoportból (hús, főtt étel, köret, zöldség, gyümölcs) legyen 2-3 olyan étel, amit megeszik és ha még mindig van tápanyag, vagy vitaminhiány (laborban ellenőrizhető, tipikusan elmaradó a cink, D vitamin és vas), akkor azt táplálékkiegészítő formájában adhatjuk a gyermeknek. 

Hogyan szélesíthetjük az ételrepertoárt?

Az evési problémákra létezik terápia feeding therapy a néven, bár ez hazánkban még nem igazán elérhető, de szerencsére volt olyan kedves amerikai anyuka, aki megosztotta velünk a terápián kapott segédanyagokat (ezeket a Szenzorostalálka szülői facebookcsoport fileai között találjátok).

Bármilyen módszert is választotok, nagyon fontos, hogy az ütemet a gyerek diktálja, amit nem akar, azt nem eszi, nem szagolgatja.

3 féle megközelítés létezik, ezeket otthon ötvözni is lehet. 

1. A legkönnyebb verzió, amikor a már meglévő repertoárra építünk: ilyenkor az azonos textúrájú és nem túl markáns illatú megfelelőt kell megtalálni. pl. a gyerek eszik almát, akkor lehet, hogy a körtét is megeszi. Vagy szereti a kakaót, akkor lehet, hogy megissza a shaket (smoothyt - ez azért isteni mert ebbe kb mindent el lehet rejteni: táplálékkiegészítőt, proteinport stb.)

2. Lassú haladás érzékszervenként (több napra szétosztva, nem egyszerre kell végigmenni rajta!!):

Amerikai módszer, NEM szabad erőltetni, de ha valamelyik lépést megcsinálja a hét végén kap jutalmat. 1. lépés: megszagolja, 2. megérinti, 3. megpuszilja, 4. megnyalja, 5. hozzáérinti a fogához, 6. megrágja, de kiköpheti, 6. lenyeli az új ételt. Hetente egy újdonság lehet, ha valami nem megy, érdemes áttérni másra. Olyasmit válasszunk, ami hasonlít a már elfogadott ételhez. Íme a táblázat hozzá:

ujetel.jpg

3. A harmadik verzió egy fokkal egyszerűbb, de még mindig nagy anyai türelmet igényel: a gyerek kedvenc ételét változtatgatjuk és így érünk el nála nagyobb nyitottságot. Először megváltoztatjuk az étel formáját, aztán ételszínezékkel/céklával stb a színét, aztán megváltoztatjuk az ízét (fűszerezés) és végül a textúráját. A sült krumpli esetében: a hasábot először karika formában kínálom, aztán paprikásan bepirosozom, aztán fokhagymás ízzel kínálom és végül krokettet adok. 

Tippek, trükkök

Én magam az első és utolsó módszerből lestem el trükköket és így összeállt egy már élhető étel-repertoár. De türelem híján nekem a legtöbbet az anyai trükkjeim és csalások segítettek:

  • Cukkinit csempészhettek a fasírtba, browniba, céklát szintén a brownieba.
  • A krémlevesek sok gyönggyel szintén beválhatnak
  • Gyümölcsöt végtelen sok sütibe/amerikai palacsintába bele lehet sütni
  • Vezesd be a smoothy/shaket. Ebbe bármit be lehet csempészni. 
  • És végül van egy szuper receptem, amit minden húst nem evő szenzoros gyerek megeszik. ezt a következő héten osztom meg veletek. De ha még ez sem csúszik, akkor lehet adni proteinport a kakóban, vagy shakeben feloldva.
  • Játszatok rízzsel, babbal, a főtt étellel, habbal, pudinggal, maszatoljatok, nyújtsatok tésztát együtt. Először csak kanállal kavar, a formát nyomja bele, aztán egyre több mindent csinál. Ha kell mindig mossatok kezet közben!
  • Tegyetek ki az asztalra más ételt is, de semmit ne erőltessetek.
  • Használjatok elektromos fogkefét étkezés előtt és mossátok meg vele a nyelvet is - érzéketlenít.
  • Ha gond a napi kalóriabevitel, akkor a nassolás (jó ropogós kekszek, tortilla chips stb.) szerintem megengedett táplálékforrás, ne korlátozzuk azt.
  • Ha kevés dolgot eszik meg biztos, hogy gondunk lesz a közétkeztetéssel. Érdemes megfontolni, hogy mi vigyük neki az ebédet. (erre szerencsére törvény adta jogunk van)
  • Ebben az esetben talán nem éri meg a ha az asztaltól felállsz vége az étkezésnek szabályt alkalmazni. Ez étkezés itt sok szorongással jár, nehezen üli végig a gyerek. A lényeg az hogy egyen, a szabályos étkezés ráér később is.
  • Ivás: ezek a gyerekek sokszor nem érzékelik a szomjúságot, a vizet meg főleg nem annyira isszák. Nekünk az vált be, hogy a hétköznapi elveket kicsit félretéve 50-50%-ban hígított almalevet adtam nekik, így már csak az íze kedvéért is megitták.

* Nincs dietetikus, gasztroenterológus, gyermekorvosi végzettségem, komolyabb probléma esetén kérlek fordulj szakemberhez!

Evésterápia van a Korai Fejlesztőben, a Heim Pál kórházban is.

lájkolj minket a Facebookon!

 

Szólj hozzá

hasznos evés szenzoros