2020. jún 03.

Válogatós gyermek - mi állhat a háttérben és mit tehetünk?

írta: Zűrzavaros Család
Válogatós gyermek - mi állhat a háttérben és mit tehetünk?

A leggyakoribb és egyik legnehezebb szenzoros és nem szenzoros szülői dilemma a válogatós gyerekek táplálása. A blogon már sokat írtunk az evési nehézségekről, elsősorban a szenzoros problémák okozta szelektív evésről és megoldásaikról. Most kicsit visszakanyarodunk az elejére és összefoglaljuk, hogy mi minden állhat a háttérben és merre tudunk elindulni. Olvasd el korábbi cikkeinket a szelektív evésről.

eves.jpg

De akkor lássuk csak mikor beszélünk válogatásról? A válogatós gyerek csak pár féle ételt fogyaszt, legnagyobb kétségbeesésünkre képes azokat is váltogatni. Amit tegnap megevett azt ma már nem biztos. Ez hatalmas nyomás a szülőn, ha a gyerek alapból csak 5 félét fogad el. A  jó hír az, hogy ez könnyebben, vagy lassabban, de orvosolható, fejleszthető, a rossz hír viszont, hogy a lehetséges okok közül bármelyik is az alapprobléma, gyakran egyszerre több is jelen van, vagy idővel rárakódik (pl szenzoros szelektív evés esetén a szorongás)

Nagyon fontos, hogy az esetek 90%-ában a szülő NEM tehet a válogatós gyermek nehézségeiről. Nem nevelési hiányosságról beszélünk, NEM fog enni a gyerek, ha éhes lesz, sem akkor ha refluxos, sem akkor, ha szenzoros. Az evésproblémák megoldása nehéz és komplex feladat, szülőként is el lehet jutni egy jó szintre, de a teljes megoldást, vagy a nehezebb esetek kezelését bízzuk olyan szakemberre, aki képes a problémát komplexen szemlélni (a megfelelő szakemberről Kakuk Sarolta cikkét olvashatják hamarosan)!

De mi is állhat a háttérben?

1. A leggyakoribb ok a szenzoros integrációs zavar, amikor a gyermek az étel szagát, textúráját nem bírja elviselni, túl intenzív számára (most elsősorban az ingerkerülésről lesz szó, evéskor az ingerkeresés - túl sokat eszik, töm a szájába, imádja a fűszeres ételeket más és könnyebb nehézség). Ennek jele lehet az öklendezés az étel látványára, szagára, vagy a textúra miatt. Csak bizonyos textúrájú ételeket hajlandó enni (pl ropogós, vagy épp turmix típusú), az intenzív ízeket (fűszerek) kerüli, panaszkodik az étel szagára. Szinte biztos, hogy erről van szó, ha más szenzoros érzékenység is jelen van. Gyakori jelenség például, hogy a gyerek a fehér, vagy világos színű ételeket fogadja el csak, mert azok bizonyultak textúrájukban is biztonságosnak (kenyér, tészta, alma, rizs, stb) korábban és ilyen szabályt állított fel magának.

2. Egészségügyi okok. Sajnos ez gyakran jár együtt a szenzoros integrációs zavarral is, de az ételallergiák, intoleranciák, hipotónia magukban is rontják az evési hajlandóságot és fokozzák a válogatást. Érthető módon, hiszen az étel kellemetlenséget, fájdalmat okoz. Ezek orvoslásával az elektív diéta bevezetésével ez orvosolható. Az egyik leggyakoribb és gyerekeknél sokszor nehezen felfedezhető ilyen egészségügyi ok a reflux (a nyelőcső problémái mellett: gyomorégés, böfögés, kellemetlen szájszag, szeles gyomor, nyelőcső fájdalmak és ha a gyerek sok kenyeret eszik!) Ha a szenzorosságot kíséri az emésztőrendszeri probléma a gyógyulást követően a szenzoros nehézségeket is meg kell oldani. 

2. Pszichológiai okok - sajnos gyakori a szorongás, vagy depresszió miatti szelektív evés is. És a rossz hír az, hogy idővel a szenzoros, vagy egészségügyi problémákra is rárakódik egy adag szorongás. A szorongó gyermek kapaszkodókat keres, olyasmit, amit ő tud kontrollálni: és ez sajnos könnyen lehet az evés. Természetes, hogy amikor a gyermekünk szelektív evő és nem eszik, pedig látom, hogy éhes az szorongást vált ki a szülőből, amit a gyerek is észlel. ÖNMAGÁBAN ez a szorongás azonban nem fog szelektív evést okozni! A szülő szorongása eleve a szelektív evéstől alakult ki. Ennek ellenére, ha a szülő képes ezt a helyzetet higgadtan kezelni a gyermek szorongása csökken és így az evése javul.

4. Átmeneti válogatás: 2-3 éves korban gyakran alakul ki a kisgyermekeknél egyfajta válogatósság, pontosan a fent említett kontroll igényéből kifolyólag. Ez a fajta válogatás elmúlik, irányítható, az intézménybe kerüléssel magától is megoldódik. Ugyanígy átmeneti válogatást okozhat 1-1 hosszabb betegség (pl torokfájás) is, amikor a válogatás, félelemből a gyógyulás után is megmarad. 

Szenzoros gondok esetén a munkának mindig a következővel kell indulnia:

1. Kezd el külső szemlélőként megfigyelni a gyermekedet, vezess erről naplót: mikor eszik, előtte ivott, evett?, mit eszik meg, mi zavarja? zavarhatja a zaj? a más ételek szagai is? vagy a környezet akár ahol eszik? Milyen a hangulat?

2. Vannak egyszerű külső körülmények, amiken könnyű javítani: túl színes környezet, túl sok ember eszik egyszerre, a többi étel számára büdös: ezek orvosolhatók: az étkezés helye legyen letisztult, megfelelő távolságba tegyük tőle a sültkolbászt stb, legyünk tudatosan nyugodtak, legyen az ő által kedvelt ételből mindig az asztalon...

Evés előtt használjunk elektromos fogkefét a száj stimulálására

Soha semmit NE erőltessünk. A jutalomtábla és a célok használata, nem jelenti a kényszerítést!

3. Kezdjük meg a gasztroenterológiai kivizsgálást!

4. Alkalmazzuk ezeket a trükköket, terápiás ötleteket

 5. keressünk fel szakembert - evésterápia van a Korai Fejlesztőben és a Heim Pál kórházban is

6. Legyünk türelmesek ez egy hosszú folyamat

* Nincs dietetikus, gasztroenterológus, gyermekorvosi végzettségem, kérlek fordulj szakemberhez, a cikk nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást

Facebook csoportom itt található

 

Szólj hozzá

hasznos evés spd