2020. már 13.

Gyerekkel otthoni karanténban: tippek, játék- és mozgásötletek

írta: Zűrzavaros Család
Gyerekkel otthoni karanténban: tippek, játék- és mozgásötletek

Elkerülhetetlennek tűnik, hogy most pár hetet otthon töltsünk a gyerekkel. És sajnos a nyári tuti megoldásaink sem működhetnek: nem hívhatunk át haverokat, nem mehetünk uszodába, játszóra, akinek nincs kertje, az bizony a 4 fal közé szorul. Tippjeink megkönnyíthetik ezt a nehéz időszakot.

1. Beszélj neki a helyzetről az ő szintjén:

Már egészen kicsi gyereknek is el lehet magyarázni, hogy most van egy influenza szerű betegség, amit nem szeretnénk, ha sokakat megtámadna, mert a doki nénik és bácsik nem tudnak egyszerre több száz beteget ellátni. Ezért fontos, hogy kevesen kapják el. Így óvatosságból otthon maradunk és nem mászkálunk el. 

Közösen megtanuljuk a kézmosását: két boldog szülinapot idő alatt a sokszor megrágott módon mosunk kezet. Együtt! Az én kisfiam szenzoros és utálja, ha vizes a keze, de most megértette, hogy a kezére vírusmanók ragadhatnak, akiket csak az alapos  kézmosás szed le. A kritikus pont a szappan lemosása és kéztörlés, és a hosszú ujjú póló felhúzása, mert az sem lehet vizes. Türelemmel, óvatosan, de megy.

2. Tarts napirendet!

Bár most sok minden borulni látszik, de sokat segít, ha például a játék és étkezés időpontjai fixek. Biztonságérzetet ad a gyereknek

3. Te légy nyugodt

Gondolj arra, hogy te mindent megtettél: fogadjunk, hogy vásároltad (szelektív evő gyereknek a kedvenceit gyorsan vedd meg!), maszkod ugyan nincs, de alig mész el :), sokat mosod a kezed, nem fogdosod az arcod és a gyerekeid biztonságban vannak. Végre van időtök egymásra, túl leszünk ezen is. Ne olvass csak napi 5 percet híreket és csak a lényeget, már most is mindent tudsz! Facebook olvasgatása tilos!

4. Napi mozgás a gyereknek

ha nincs kert, erdő stb akkor bizony ezt otthon kell megoldani, főleg a mozgékony gyerekekkel. Én már látom rajtuk, ha kezdenek megzizzenni, de az is jó, ha legalább 3 torna-menetet betervezel a napba. Ekkor közösen, nyitott ablaknál mozogtok.

Ötleteim:

 1. Építs kalandpályát a nappaliban: egy deszkát, asztallapot támassz a kanapénak, erre kell felmászni, a kanapén ugrálni, nagy párnákra, takarókra leugrani. Párnákból kiépíthetsz egy utat is, amin végig kell menni az előszobáig, ahol felvesz egy könyvekkel tömött hátizsákot és átcipeli az előszobán.

2. állatjárás a lakáson át anya vezetésével össze vissza menve: mackójárás, rák, pók, nyuszi, törpe...

3. párnacsata a szülői hálóban

4. Kötélhúzó verseny otthon, talicskázás 

5. ugrálás a szülői ágyon (tény, hogy most többet engedünk meg mint amúgy)

6. palacsintát gyártunk a gyerekből - egy pokrócba betekerjük, megfogjuk a pokróc végét és kigörgetjük

7. gyerekjógát, tornát csinálunk közösen a youtube-ról

És kellenek kreatív játékötletek is:

1. Ha van erkély, most lehet rajta furni-faragni, bunkert építeni (ezt bent is lehet)

2. Egy tálba öntünk rizst, babot, kukoricát, kavicsot, ami van otthon és várost építünk bele pl legóból. Vagy kincset keresünk benne: megkeressük az elsűlyesztett, eldugott köveket, apró játékokat. De homokozó játékokkal játszhatunk is benne

rizsenes.jpg

3: Benti uszoda: a kádba beviszünk egy csomó játékot (műanyag dinó, legó, edények) és lehet pancsolni

4. Óriás festés: egy kitekerhető lapra (ikea, tapéta) festünk közösen 3 méteres képet

5. Autópálya építés párnából, könyvekből

6. Szülinapi buli a babáknak sütivel, mindennel

7. Közös sütögetés

8. Saját társasjáték készítés karton lapra

9. Szervezz otthoni farsangi bulit - öltözzetek be, gyártsatok fegyvereket, ruhákat stb. Ez több napos projekt

Lájkolj minket a Facebookon is!

 

Szólj hozzá

hasznos psziché szenzoros