2018. ápr 17.

A hosszútávfutó magányossága, avagy az elszigetelődés

írta: Zűrzavaros Család
A hosszútávfutó magányossága, avagy az elszigetelődés

 

Amikor az ember végigküzdi magát az első legnehezebb éveken irányt talál, beáll az élet vesz egy pici levegőt. Leül és körülnéz. És nem néz vissza rá (szinte) senki. A kapcsolatok egy része az időhiány miatt elhal, a másik része nem tudja kezelni az inkább vélt, vagy a valós nehézségek látványát, és néha mi döntünk úgy, hogy az elfogadás hiánya miatt inkább nem keressük egymást.

272.jpg

Persze jobb nem erőltetni a fájdalmat okozó kapcsolatokat, de mi van, ha így csupán pár felületes barátság, ismerős marad? Vagy az a megoldás, hogy csak a gyerek nélkül, a témát kerülve találkozgatunk? De az meg nem őszinte és szerintem értelmetlen is.

Sok SNI család szigetelődik így el. Előfordul, hogy a rokonok sem elfogadóak, így velük is minimális a kapcsolat, a barátok egy része a nem alvásos zombi évek alatt érthető módon távolodott el, mások a diagnózist követően (én pl. sose csináltam titkot belőle, mert semmi bajt nem látok benne) és volt olyan, akitől mi húzódzkodunk el, mert belegyalogolt az SNI anya, vagy a gyerek – elismerem különösen érzékeny – lelkébe.

Nem passzolunk az átlagos anya-világba

Már külsőre sem. Bár én még mindig sminkelek is és rendesen öltözködünk, de nincs energiám cuki ruhácskákra, néha nem passzolnak a zoknik, nem hordunk pulcsit, de téli sapkát igen és az uzsi bizony van, hogy tortilla csips  almával (mert a kicsi csak ropogósat eszik). Hát milyen anya az ilyen.

Nem tudok beszélgetni a legújabb tvműsorról (ha akarnék se), az átlagos nevelési gondokról, egyszerűen azért, mert nekem mások vannak és mások a megoldások is. Nem tudok programot tervezni a Planetáriumba, nem megyünk minden hétvégén szülinapokra, nem tudok megosztani uzsikat, nem tudok nyugodtan beszélgetni se a játszótéren, mert az egyik gyerek szökik, a másik megsértődik és/vagy a beszéd nehézségek miatt kell fordítani/tompítani.

És legyünk őszinték néha nem is akarok: mert néha irigy vagyok. Hiába csodálatosak a gyerekeim és érzem magam szerencsésnek velük, meg a férjemmel, mégis sok olyan dologról kellett cserébe lemondanom, ami másnak természetes: a normális ételről/evésről/étteremről, az utazásról, az esti nyugodt sorozatnézésről, a randikról, a nagy közös baráti programozásokról. Ezeket a hétköznapi történeteket hallgatni fáj.

Jellemzően, ahogy nőnek a különleges gyerekek ez a különbség, és vele együtt a magányosság egyre inkább nő.

Hogy mi a megoldás, azt még én is keresem.

Én a következő stratégiákat látom magam körül:

  1. Ahová a gyerek jár fejlesztésre, vagy speciális óvodába, iskolába onnan szereznek új, hasonló helyzetben lévő családi barátokat.
  2. Maradnak az online közösségeknél, Facebook csoportoknál
  3. Ha megmaradt a tágabb család, oda vonulnak vissza, az energiákat oda teszik, onnan nyerik
  4. Minden gyereknek megvan az erőssége. Ha ezt megtaláltuk, és arra erősítünk, ez a hobbi is kitermelheti a családi baráti kört (ez a megoldás később érik be).
  5. Az anyának is fontos, hogy legyen valamilyen hobbi-szerű elfoglaltsága (fessen, kerámiázzon, táncoljon, akármi), és sportoljon, amely szintén kitermelhet egy saját baráti kört.
  6. És nagyon remélem, hogy minden SNI anyának megmarad legalább 1-2 közeli barát, aki túl tud nézni a külsőségeken és nem neveletlen gyereket, a futkosást látja, nem a jajj de rossz szegénykeneket, hanem azokat a harcos, erős, értékes embereket akikké nőttünk az úton.

 

Vagy lájkolj minket a Facebookon!

 

Szólj hozzá

hasznos anya tabudöntögetés