2018. feb 20.

Én nem bírnám a helyedben - Avagy hogyan segíts egy SNI anyának?

írta: Zűrzavaros Család
Én nem bírnám a helyedben - Avagy hogyan segíts egy SNI anyának?

Nem tudom hogy csinálod, bárcsak segíthetnék....Ha annyi százasom lenne ahányszor hallattam már ezeket a mind a kettőnk számára lehúzó mondatokat, már vehettem volna.....2 logopédiai órát :) Drága ez a fejlesztés no. Tudom az ember nem nagyon tudja, hogy mit mondjon, vagy hogy hogyan segítsen, meg zavarban is van és szeretne valahogy kievickélni ebből a szituációból. De ezekre a mondatokra az egyedüli adható válasz, a köszi minden rendben, a persze, hogy te is bírnád és a nem, köszi, nem tudsz segíteni.

baratnok.jpg

Pedig az az igazság, hogy minden SNI anyának nagy szüksége van segítségre. Főleg a diagnózist követő első évben (amíg kiismeri magát, feldolgozza a hírt és beáll a fejlesztés és új életmód) és ha 1 vagy 2 gyereke 6 év alatti. Természetesen a legnagyobb ajándék a gyerekfelügyelet lenne, de ebben a nagymamák és a megfelelő bébiszitterek kompetensek. De ezen kívül is rengeteget tehetsz az anyáért!

  1. Takarítás

Mivel véges az a 24 óra az ember mérlegel és bizony a takarítás eléggé hátra sorolódik a nehezebb időszakokban. Nagy segítség lenne, ha néha valaki ezt megoldaná helyettünk. Feszengő helyzet lehet ezt személyesen intézni, de hál istennek van rá szolgáltatás: rendi.hu

  1. Főzöl

Sokszor ezek a gyerekek diétáznak, vagy neurológiai, vagy egészségügyi okokból. Ez azt jelenti, hogy az anya szinte naponta főz speciális ételeket. Erre megoldás lehet a vasárnapi ebéd a nagyinál (minden esetben részletesen tájékozódni kell a diétáról). Ha nincs nagyi, akkor pedig néha isteni érzés, ha egy barát csak úgy visz húslevest, és rizst natúr hússal pl. Ez minden diétába belefér és sok gyerek meg is eszi. Az anyáról nem is beszélve! :)

  1. Nem várod, h ő tartsa veled a kapcsolatot, rendszersen jelentkezel.

Bár az Sni anyáknak is nagy igénye van a barátságodra, de van, hogy nem alszik, hogy épp mindenfélét intéz a gyerek körül, hogy nehezebb időszak van. Nem lesz energiája észben tartani, megszervezni, telefonálni és lesz, hogy nem is biztos benne, hogy te szeretnéd tartani a kapcsolatot. Ne nézd, hogy miért nem jelentkezik, vedd alapnak, hogy szeretne és hívd fel te. Rendszeresen! Ez nem jelenti azt, hogy ez egy egyoldalú kapcsolat! Nagyon is szeretnénk mi is segíteni neked, ott lenni a nehéz helyzetekben, meghallgatni. Kérlek  ilyenkor is telefonálj!

  1. Nem ítélkezel

Sem az anyasága, sem a gyereke felett. Feltételezed, hogy ő igyekszik mindent megtudni (nálad egész biztos többet tud!) és a legjobb tudása szerint jár el (nem, nem tudnád egy hét alatt megnevelni). És ami a legfontosabb a gyereke felett sem, az a gyermek olyan nehézségekkel küzd amit te nem ismersz és az adott körülmények között a tőle telhető legjobbat nyújtja. Nem baj, ha nem eszik veletek az asztalnál, ha rohangál, ki kell bírni, ha felmászik a kanapéra. A nem ítélkezésbe bizony az is beletartozik, hogy a te gyerekeidet felkészíted, elmondod nekik, hogy mindenki másban jó (van aki izgága és nem tud megmaradni a fenekén, de szuper matekból, vagy nem beszél szépen, de gyönyörűen tornázik, ahogy ő is szépen olvas, de a rajzot még gyakorolnia kell)  és támogatod, hogy együtt játszanak, természetesen nem kényszerítve, de egy közös anya által irányított festés, állatkerti látogatás, kirándulás jó társasági élmény mindenkinek.

  1. Lehet veled egy jót inni és röhögni

Még ha 8-ra haza is kell esetleg érni, de délután is lehet fröccsözni, sütizni, dumálni, moziba menni. Nagyon jól esik másról beszélni, máson röhögni, más ügyekről elmélkedni, megnézni egy jó filmet, kiállítást, kicsípni magunkat.

  1. Időnként meghallgatod

Néha nehéz – mint mindenkinek – és ilyenkor jól esik egy picit kiönteni a szívünket. Ne pánikolj kérlek, semmi olyat nem fogsz hallani, amit ne lehetne végighallgatni. Nem kell tanácsot adni, véleményt formálni, segítséget felajánlani, egyszerűen hallgasd meg, mond, hogy sajnálod, hogy most ilyen nehéz, de nagyon jól csinálja ez látszik az eredményeken és vigyázzon most egy kicsit magára is, hívd el egy sörre és esetleg vigyél egy kis húslevest. ;)

lájkolj minket a Facebookon!

Szólj hozzá

hasznos anya psziché