2016. okt 17.

Egy nehéz lépés: a diéta

írta: Zűrzavaros Család
Egy nehéz lépés: a diéta

Egyre inkább elfogadott és bizonyított, hogy a neurológiai differenciával küzdő emberek bélflórája más, érzékenyek sok ételre, adalékanyagra. És ez nagyban befolyásolja a tüneteket, a viselkedést. Rengetegféle szigorúbb és kevésbé szigorú verzió van: a Feingold, a sima glutén és tejmentes, a cukor és szójamentes a glutén mellé, a minden mentes és ezek ötvözete a Kertész Niki féle vonal, valamint a bélflórát és gyulladást prebiotikummal, halolajjal és olivaolajjal gyógyító egyszerűbb Nemechek diéta.

Ami ezekben a diétákban közös:

  • glutén, tej estelg szója, tojás cukor elhagyása
  • organikus, tanyasi élelmiszer preferálása
  • adalékanyagok kerülése
  • halolaj és pro- vagy prebiotikum használata

Mi a Mindenmentessel kezdtük, egy év után lazítottam a nyomáson és most a Nemechek protokollt csináljuk. ennek legfőbb oka, hogy szerettünk volna néha házon kívül enni, nem kimaradni a szülinapokból stb. Maradt a gyerek tej és gluténmentes, amennyire lehet organikus stb, de már a protokollal kiegészítve.

Ez bizony az egyik legnehezebb lépés a terápiás folyamatban, van akinek kerek egy év a bevezetés. De hát ügye szenzoros, válogatós gyerekekről beszélünk és szigorú diétáról.

Mivel ezeknek a gyerekeknek szinte mindig van valamilyen ételallergiájuk, intoleranciájuk érdemes ezt a diagnózis felállítása után megnézni. Ha nem akkor is alapból elkezdeni a tejmentes diétát, ami viszonylag könnyű és már önmagában is sokat segít: gyorsítja a fejlődést, javítja a viselkedést!

A leggyakoribb ételintoleranciák spd-s gyerekeknél: tej, glutén, tojásfehérje, hüvelyesek, olajos magvak, rízs, burgonya, különböző halak

A diéta lépései:

1.

vérvételből egyszerre megnézni az ételallergiát (10-15 ezer Ft) és a nagyobb intoleranciát (50 ezer), mivel ez igen borsos ár, akinek elfogadható biorezonanciával is meg lehet ezeket állapítani. Én kételkedő voltam, de tényleg azonos eredményt kaptunk.

2.

Kivezetni a tejet és megtalálni azt az 5 ételt ami a legfontosabb a gyereknek. Nálunk ez a kakaó, kakaós csiga, keksz, tejbegríz, tészta volt. 

3. 

az 5 legfontosabb étel fokozatos helyettesítése. Nálunk ez a recept mentette meg az életet, kekszre is jó, a tejbegríz leturmixolt, kókusztejes köles kása, a kakaó pedig kókusztejből készült.

A táplálékiegészítők adásának elkezdése (cikk hamarosan)

4.

A nagy ugrás: minden étel kivezetése, ami intoleranciát okoz. Nem kertelek 6 hét pokol jön. A gyerek éhes lesz és mérges és detoxikál. De hat hét után kisimul és jobban fog enni mint előtte bármikor. Igen húst és zöldségeket is!

5. 

A lakás, mosás, takarítás vegyszermentesítése a kémiai érzék (Out of sync child) rendbehozatala miatt. (Erről is részletesen írok később.)

A blogon fogok folyamatosan midenmentes recepteket is közölni, mert nekem bizony sok hét és sok sírás után lett meg a repertoárom. 

Nem vagyok táplálkozási szakember, kérlek minden esetben konzultálj szakemberrel, én szubjektíven a saját tapasztalataimat írom csak meg!

 

Szólj hozzá

hasznos diéta