2023. feb 09.

Aki neurodivergens az más, élhet máshogy!

írta: Zűrzavaros Család
Aki neurodivergens az más, élhet máshogy!

Egy ADHDsal élni valójában egy életmódot jelent

Olyan kár, hogy senki nem mondja, hogy amikor van egy nem neurotipikus ember (ADHD, ASD, SPD) egy családban, akkor az egy másfajta családot is jelent, egy nem tipikus életmódot. A társadalom és így a szociális szabályok, az intézményrendszer a 80%-ot képviselő többségre, a neurotpikisukra lett kitalálva. Érthető módon. Ehhez alkalmazkodnak a teljesen más működéssel funkcionáló neurodivergensek. Ez olyan, mintha egy olyan felnőttnek, aki olyan alkat, hogy egy tanyán szeretne lovakkal foglalkozni, olyan munkát adunk, ahol a büdös és zajos belvárosban kell egy open office-os call centerben dolgoznia és utána még otthon is ugráltatják, pedig semmi másra nem vágyik, mint hogy egyedül legyen a ...

Tovább Szólj hozzá

kult hasznos psziché adhd

2022. okt 06.

Mindent a diagnózisról

írta: Zűrzavaros Család
Mindent a diagnózisról

Nagyon nehéz megfelelő diagnózist szerezni. Ez az igazság, kevesen tudják adni, kevesen adják megfelelően, nem 5 perc alatt. Nincs elérhető infó: kihez, hogyan fordulj, milyen a jó diagnózis? Sokszor hosszú-hosszú évek mennek el rá. Ezért itt leírom amit én tanultam az évek során:

Miért fontos?

Nos egy jó diagnózis irányt mutat, hatalmas segítség gyereknek, szülőnek egyaránt. A gyerek megfelelő fejlesztéseket kaphat, így segítséget, a szúlő pedig eszközöket, feloldozást, sorsközösséget. 

A fejed homokba dugása nem segít, értékes időt veszítesz vele, a gyermeked életminősége a tét: iskolai eredmények, barátságok, és önbizalom! Szinte minden felnőttként diagnosztizált ember megkönnyebbülést és sorsfordulást él ...

Tovább Szólj hozzá

hasznos autizmus diagnózis adhd

2022. ápr 30.

Az SNI NEM fogyatékos

írta: Zűrzavaros Család
Az SNI NEM fogyatékos

Egyre többször futok bele és egyre inkább zavar. Tehát mi is az az SNI konkrétan? Miért vannak köztünk eltérő fejlődésű egyedek, van ennek evolúciós előnye? Hogy volt ez 100 éve és hogy kéne ma lennie? Felnőtt ADHDsként, a téma kutatójaként írok most, vállalva a rám zúduló haragot.

Kezdjük az elején, az SNI egy oktatási kód, nem diagnózis - azt jelenti, hogy valakinek valamilyen okból: pl diszlexia, ADHD stb miatt az átlagtól eltérő tanulási módszert, támogatást, vagy fejlesztést igényel. Tehát az SNI kód NEM diagnózis, anélkül is lehet valaki ADHDs, vagy autisztikus, vagy diszfáziás, és ha egy ADHDs képes végigülni 6x45 percet (az átlagosnak se kéne tudni) akkor nem kell kapnia SNI kódot. 

De legfőképp az SNI kód NEM ...

Tovább Szólj hozzá

psziché adhd tabudöntögetés

2021. okt 22.

Hamuba sült pogácsa kezdő SNI szülőknek (10 tipp)

írta: Zűrzavaros Család
Hamuba sült pogácsa kezdő SNI szülőknek (10 tipp)

A minap találkoztam egy anyával, aki még csak most tette meg reszketeg, kezdő lépéseit ezen az úton. Még nincs kimondva, de már tudjuk, hogy a gyermeke nem átlagos. Nem jobb, nem rosszabb, más. De a más ismeretlen és félelmetes és sokszor nehéz. Láttam rajta a félelmet, a zavarodottságot, a gyászt. És, hogy egyedül van, senki nem mond neki semmi konkrétat. Nem tudja mire számítson, kifutott a lába alól a talaj. Csak azt érzi, hogy kiesett egy számára ismert világból és nem tudja, hogy megérkezett egy másikba. Azt hiszi a légüres térben van. 

terapeutak_szakemberek.jpg

Pedig nincs egyedül. Sokan voltunk már itt előtte, tudjuk min megy keresztül. Mert valamiben eltérő fejlődésű gyermeket nevelni egy út, egy életmód, amibe bele kell rázódni. Úgyhogy a ti ...

Tovább Szólj hozzá

hasznos anya apa psziché

2021. aug 29.

Eddig megjelent könyveim

írta: Zűrzavaros Család
Eddig megjelent könyveim

Eddig megjelent könyveim :

A szenzoros integrációs zavar kézikönyve - e-könyv, 24 oldal, ingyenes - LETÖLTÖM

A Nagy Négyes kezdetek - kalandos, önbizalom növelő mesekönyv 5-10 éveseknek - 60 oldal - MEGNÉZEM

cover_1.jpg

Tovább Szólj hozzá

könyvek

2021. jún 17.

Hogyan vetettem le a gyerekről az SNI státuszt?

írta: Zűrzavaros Család
Hogyan vetettem le a gyerekről az SNI státuszt?

Sokan érzik úgy, hogy egy bizonyos kor felett, főleg az iskolaválasztási lehetőségek szűkössége miatt (PC voltam) egy idő után inkább hátrány mint előny az SNI státusz. Egy olvasónknak sikerült levenni autista fiáról a kódot, így már szabadabban tud sikolát is választani. A művelet után eltelt 2 év és azóta sem bánták meg:

„Fontos tudni, hogy az autizmus vagy ADHD az orvosi diagnózis, magánügy, nem kell nyilvánosságra hozni. Az SNI/BTM viszont oktatási státusz, az nyilvános. De ezt a státuszt mindig orvosi diagnózis alapján adják vagy veszik le.

many-hands-volunteers-during-maths-class.jpg

Az út nem volt könnyű, de nem is lehetetlen, egy-két együttműködő ember és kitartás kellett hozzá.

A lépések:

  1. A gyerek tanárának írnia kell egy pedagógiai ...
Tovább Szólj hozzá

hasznos autizmus sni adhd

2021. már 17.

Ki a szabadba! - kezdőként hova?

írta: Zűrzavaros Család
Ki a szabadba! - kezdőként hova?

A lezárások egyik előnye - létezik olyan is - hogy sokszor csak jobb híján, de sokan elkezdenek túrázni. Rengeteg könnyű hely van Budapesten és környékén, ahova gyorsan eljuthatunk és megszeretteti a kirándulást. 

A cikk elejére az olyan helyek kerülnek, amelyeken babakocsival, de esetenként talán kerekesszékkel is lehet menni és mégis rejteget érdekeset, szokatlant, rutinos felfedezőknek is kincseket. Mi kimondottan olyan helyeket keresünk, ahol kevesen vannak, de megfigyeltük, hogy a könnyen elérhető, könnyebb híresebb helyeken most tömeg van. Van, hogy fel fel kell venni a maszkot, úgyhogy a cikk eleji helyekre felkészülten menjetek:

Érd-Ófalu

161313964_270476391461132_1369957416868846321_n.jpg

Most gyönyörű virágszőnyegből emelkednek ki a fák, földöntúli látvány.  Most ...

Tovább Szólj hozzá

hasznos

2020. dec 30.

Szélben szeretni - Élet az ADHD-val

írta: Zűrzavaros Család
Szélben szeretni - Élet az ADHD-val

Rigó Barbara vendégposztja

Gondolj arra, hogy iszonyatos nagy széllel szemben lépkedsz és érzed, hogy nem haladsz. Nem jutsz előre érdemben. 

Szemben áll Veled Ő... a gyermeked. Akit a világra hoztál és az életedet adnád érte. Mindent megtennél és meg is teszel érte. Ott áll előtted és a szél közöttetek van. Neked szembe fúj, őt sodorja hátrafelé. Próbálod elérni és Ő nyújtja a kezét feléd. Néha fogja, van amikor épp csak összeér a tenyeretek és előfordul, hogy elhúzza tőled a kezeit. 

A szél az ADHD. Amivel együtt kell élnetek. Amit nem érthet meg az, akinek nincs ilyen fuvallat az életében.  tornado-alley-severe-storm.jpg

Nekünk a szél az életünk része. A mi életünk ettől a légáramlattól hangos. Viharos, színes, olykor hangos és dühös, de szeretettel teli. Nem ...

Tovább Szólj hozzá

nevelés psziché adhd

2020. okt 15.

Párkapcsolat SNI idején - Zaka Dóra pszichológus válaszol

írta: Zűrzavaros Család
Párkapcsolat SNI idején - Zaka Dóra pszichológus válaszol

Minden családban, de különösen a leterhelt, sokszor extrém körülményekkel szembenéző SNI családokban nehéz a párkapcsolatot üzemeltetni a gyerekek mellett. Sokszor terhelik a házasságot az eltérő nevelési elvek is. Hogyan lavírozzunk, hogy építsük a kapcsolatot és hogyan találjuk meg a közös pontot. Kérdéseinkre Zaka Dóra pszichológus, párterapeuta jelölt válaszol.

zakadora_pszichologus_parterapeuta-jelolt.jpg

  • Mit tegyünk, hogyan hidaljuk át, ha a két szülő eltérő nevelési elveket vall, ami egyébként kapcsolati feszültséget okoz?

Gyermeknevelési kérdésekkel gyakran találkozunk a párterápiás üléseink során. Érdekes, hogy sokszor nem azzal jönnek, mégis, ahogy a folyamatban haladunk, egyre inkább előtérbe kerülnek ezek az egyet nem értések. A lényeg, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

hasznos psziché

2020. jún 22.

A gyermekkor feldolgozása nélkül nem megy!

írta: Zűrzavaros Család
A gyermekkor feldolgozása nélkül nem megy!

Ez a fel felbukkanó érzés, küzdelem időnként magával ránt és hónapokig elmerülök benne, bekerülök egy spirálba, ami nem enged.  Amikor válság van (korona, vagy anyós) szinte biztos, hogy egy intenzívebb időszaknak nézek elébe. Régen ezt utáltam, kapálóztam ellene, féltem, hogy csak az időmet vesztegetem, hogy nem haladok előre és hogy már megint ezen rágódok. El akartam nyomni. Rendkívül elfoglalttá tettem magamat (nem volt nehéz) és így időm sem volt rá gondolni. De ma már tudom, engednem kell ezt a vizet átfolyni magamon, hogy egy újabb réteget hámozok le így a bántalmazott gyermekkor rám száradt sarából. És megint egy kicsit könnyebb lesz és megint egy kicsit szabadabb leszek.  Ma már tudom, hogy ezek a hullámok a ...

Tovább Szólj hozzá

személyes hasznos psziché tabudöntögetés

süti beállítások módosítása