2021. okt 22.

Hamuba sült pogácsa kezdő SNI szülőknek (10 tipp)

írta: Zűrzavaros Család
Hamuba sült pogácsa kezdő SNI szülőknek (10 tipp)

A minap találkoztam egy anyával, aki még csak most tette meg reszketeg, kezdő lépéseit ezen az úton. Még nincs kimondva, de már tudjuk, hogy a gyermeke nem átlagos. Nem jobb, nem rosszabb, más. De a más ismeretlen és félelmetes és sokszor nehéz. Láttam rajta a félelmet, a zavarodottságot, a gyászt. És, hogy egyedül van, senki nem mond neki semmi konkrétat. Nem tudja mire számítson, kifutott a lába alól a talaj. Csak azt érzi, hogy kiesett egy számára ismert világból és nem tudja, hogy megérkezett egy másikba. Azt hiszi a légüres térben van. 

terapeutak_szakemberek.jpg

Pedig nincs egyedül. Sokan voltunk már itt előtte, tudjuk min megy keresztül. Mert valamiben eltérő fejlődésű gyermeket nevelni egy út, egy életmód, amibe bele kell rázódni. Úgyhogy a ti segítségetekkel összeszedtem a legjobb tippjeinket, hogy ez az indulás a lehető legjobb legyen:

1. Enged meg magadnak, hogy elgyászold azt az életet és azt a gyermeket, akiről a rózsaszín pelenkareklámok alapján álmodtál. Engedd magadhoz a dühöt, a szomorúságot, ezek teljesen normális érzések, ettől nem szereted kevésbé a gyermekedet.

2. Szakíts magadra időt. Kötelező. És a randizás is. A takarítás NEM énidő. El kell hagyni a lakást, kell egy hobbi, valami pénzkereset is. Nincs segítséged? Ne aggódj, vannak tippjeink

3. Készülj fel, hogy sokan nem értik a helyzetet, nem is tudnak mit kezdeni vele, így elmennek, elkopnak. Ezek az emberek nem elég értékesek, nem elég erősek. Engedd el őket. Találsz másokat, akikkel igazi kapcsolatot fogsz tudni kiépíteni, már ebben az igazi világban. És legyen pár betanult frappáns válaszod a “kedves” emberek számára. 

4. Fogadd el, hogy nem egyszerre oldod meg a problémákat, mindig csak az épp aktuális legfontosabbra kell koncentrálni. Soha ne rágódj a jövőn, még nem tudod, de hidd el, hogy nem olyan lesz, mint amikre tippelsz, de rendben lesz! Ugyanígy nem kell minden fejlesztést egyszerre megcsinálni. Emlékszel? Ez egy életforma, ahol mindig csinálsz valamit, de egyszerre max 2 dolgot, hidd el pont elég időd lesz!

5. Miután megvan a nehezítettség, keresd meg azt is, amiben kiemelkedő, és abban (is) támogasd! Ez lesz az igazi utatok, nem a fejlesztés. Mindenkinek van erőssége!
6. Ér elfáradni. Neked is. Van, hogy nincs kedved az egészhez, van, hogy neki van elege a fejlesztésekből. Akkor szünetet kell tartani. Legalább egy hónapot. Engedd meg magadnak, hidd el semmiről sem fogsz lemaradni. 
7 Ne várd, hogy javul a helyzet vagy elfogadóbbak lesznek ott a gyermekeddel ahol eleve nem azok. Kutass és kutass elfogadó intézmény után. Lehet, hogy a harmadik lesz az, de ne add fel!
8.Sokkal messzebb eljuttok, mint azt most képzeled. A befektetett időnek, energiának van eredménye. Nem mindig tudod, hogy melyiknek, de a matek a végén kijön.
9. Mivel mindenki mást mond, keresd meg azt a pár szakértőt, csoportot, akikre hallgatsz és akikben bízol és csak rájuk hallgass (ez sajnos egy hosszabb folyamat, megfelelő szakembert találni, de nem szabad feladni)
10. Olvass idegen nyelven! 
+1 Menj el szülőklubbokba, keresd meg a neked megfelelő Facebook csoportot és merj kérdezni, nyitni.
+2. Szerezz egy RENDES diagnózis. A tsmt terapeuta azt mondta, nem diagnózis. A diagnózis a komplex kivizsgálás, vagy a gyermekpszichiáter kompetenciája.
Facebook csoportom itt található
Szólj hozzá

hasznos anya apa psziché