2019. máj 23.

A jövő (némely) munkavállalója nem-neurotipikus? HR interjú

írta: Zűrzavaros Család
A jövő (némely) munkavállalója nem-neurotipikus? HR interjú

Nagyon sokat cikkeznek mostanában arról, hogy a mesterséges intelligencia át fogja rendezni a karrierlehetőségeket is. A rutint, monotonitást igénylő munkákat átveszik a robotok. A közelmúlt statisztikái azt mutatják, hogy a “középen” elhelyezkedő munkakörök vannak a legnagyobb veszélyben. A szakmunkásokat erősebben érinti a gépesítés, mint a segédmunkásokat. Az egyszerűbb irodai munkák jelentős részét el tudják végezni a gépek. A nagy tudást vagy ráadásul kreativitást igénylő tevékenységek megmaradnak nekünk. Az előrejelzések szerint ez a tendencia folytatódik a következő években. Vagyis a hiperfókusz, ami a magasan funkcionáló autista és adhds emberek sajátja nagyon jól fog jönni, a kreativitásról nem is beszélve. Ezt az átrendeződést ráadásul már a 20-as évekre várják, a várttal ellentétben 500 000-el több munkahelyet teremtve a Garnter becslése szerint. Egy magyar nagyvállalat tapasztalt HR-esét kérdeztem:

munka.jpg

  1. Mondhatjuk, hogy ez a tendencia a nem-neurotipikusoknak nem is jöhetne jobban?

Én kevésbé gondolom, hogy több (pláne ennyivel) munkahely jönne létre, az viszont igaz, hogy jelentős hangsúly-eltolódás várható, igazából már folyamatban van. A két végletet látom kihangsúlyozódni: a mechanikus, statikus állapotú munkák, amik szakképzettséget kevésbé, gyakorlatot annál inkább igényelnek (pl. utak kátyúzása), illetve a skála másik végén a nagyon rugalmas, gyorsan változó közegben nemcsak jól és eredményesen funkcionáló, hanem azt generáló, projektekben, team-munkában, lapos hierarchiában gondolkodó munkavállalók találhatók. Előtérbe kerül az analitikus gondolkodás (paternek észrevétele - auti) és a kreativitás is (sok nem neurotipikus)

  1. A nem neurotipikus emberek előnye a különleges megoldások megtalálása, az out of the box gondolkodás. Hogy látod a mostani munkahelyeken hogy működik ez?

Egész biztos, hogy ez nem tudatos választásból adódik, ha viszont végeznénk egy szakorvosi felmérést azok körében, akik start-upoknál, fejlesztő cégeknél kreativitást, innovációt, atipikus gondolkodást igénylő pozíciókban dolgoznak, bizonyára magunk is meglepődnénk, milyen magas az érintett munkavállalók száma. 

Sok munkakörben egyre inkább előtérbe kerül a projektszemlélet, a gyors reagálás képessége, a jó vezetői képességek, az analitikus gondolkodás igénye, ezekben a munkakörökben bizonyos nem-neurotipikusak kiemelten jól teljesíthetnek.

  1. Szerinted érdemes egy interjún bevallani az érintettséget?

Mivel a HR esek kb. 0,01%-a van tisztában a bevezetőben említett fogalmakkal (autista/adhd-s/spd), nem. Sokszor maga felnőtt érintett is csak sejti….Az esetleges előítéletekről nem is beszélve. Inkább érdemes a saját előnyeinket kiemelni.

  1. Mely munkahelyek toleránsak? Pl IBM, Vodafone, Nokia van ilyen programja

Konkrét neveket nem tudok mondani, de annyi bizonyos, hogy a konzervatív, rugalmatlan, hierarchikus, nehezen mozduló szervezetek emberi játszmákkal terhelt világában ezek az emberek csak szenvednek, támogatást, elfogadást csak ritkán kapnak, így hamar megválnak egymástól.

Tehát  rugalmas, lapos hierarchiájú, a munkavállalókat valódi képességeik szerint egyik projektről a másikra pakoló cégek jöhetnek szóba, ahol kiemelt az emberi tényező szerepe.

  1. A nem neurotipikus munkatársak alkalmazásában én a legnagyobb nehézségnek az emberi tényezőt látom: egy auti nem feltétlen fogja a munkahelyi pletykálkodást, helyezkedést érteni. Könnyen ki fogják készíteni. Ugyanez igaz a szenzorosra, aki meg szuperérzékeny és mindent magára vesz. Az ADHD meg még kupis is, amit szintén nem néznek jó szemmel. Itt most nyilván általánosítok. Mit tehet az egyszeri nem-neurotipikus, hogyan kezelje ezeket a problémákat?

Nyilván egy könyvelő cégnél nem lehet kupi, és nem is túl kreatív hely, de pl. egy IT vagy pénzügyi tervező-elemző cég már inkább lehet ilyen. Sokat segít, ha az érintet megismeri önmaga erősségeit és annak megfelelő munkahelyet, munkakört keres magának. Meglepően sok ADHDs szeret például könyvelni, vagyis nem érdemes az általánosan megfogalmazott ajánlásokra hallgatni, hanem tudatosan keresni kell a saját erősségeinket. A gyengébb képességeket pedig megfelelő munkabeosztással, ha már olyan szinten vagyunk, delegálással lehet megoldani.

A kapcsolati, kapcsolódási nehézségeket csökkentheti a megfelelő munkakör kiválasztása (ha nehezen teremt kapcsolatot ne menjen értékesítőnek). De természetesen minden munkakörben szükség van együttműködésre, informális kapcsolatokra. Ezt egy mentor kolléga (sok helyen támogatják így a frissen belépőket) tudja segíteni.

Egyébként már a hagyományos állásinterjú is rendkívül nehéz lehet egy pl. autista ember számára: stressz helyzetben, esetleg szemkontaktus nehézségek mellett kell teljesíteni, és nem "túl őszintének" lenni. Erre már sok külföldi IT cégnek külön protokollja van. 

Bizonyos esetekben pedig a védett munkahelyek a megváltozott munkaképességűeknek jelenthet biztonságot.

  1. Vannak-e munkahelyi érzékenyítő programok?

Nagyon ritka, a fent említett elfogadóbb cégek esetében többnyire személyes indíttatásból, az érintett maga tarthat érzékenyítő előadást, de ez is ritkaságszámba megy.

  1. Én a kis cégemben a következőképpen látom/tapasztalom: vegyes csoportokat kell létrehozni (hívjuk integrálásnak? :)): én adds is vagyok és rengeteg ötletem, egyedi megoldásom van, de teljesen elveszek az adminisztrációban, túl sok mindenbe kapok bele egyszerre. Kell egy olyan munkatárs, aki rendezett, átlátja a folyamatokat, és nem hagyja, hogy csapongjak. Te hogy látod ezt?

Egyetértek veled, két nagyon fontos dolgot emelnék ki:

  • az első a személyes és munkavállalói tudatosság, mert a mai napig azt tapasztalom, hogy az emberek önértékelése, önismerete, én-képe nagyon alacsony/torz/hamis, pedig abszolút a tudatos jelenlét, a különböző módszerek (újra)felfedezésének korát éljük.
  • a másik pedig a vezetői tudatosság, ami egyrészt tapasztalattal, másrészt soft skill képzésekkel, és benchmarkinggal érhető el. Egy jó vezető pedig látja az emberei erősségeit és gyengeségeit és ennek megfelelően szervezi a munkát.

 Én azt mondanám, hogy a jövőben neurotipikus és nem-neurotipikus együtt és egymás erősségeire támaszkodva tud újítani, megfelelően gyorsan és kreatívan reagálni.

 

>>OlvasolAkkor kérlek lájkolj minket a Facebookon is,

 A cikkeket szerzői jog védi. Ha hivatkozol az első bejegyzést használd és utána linkelj át, vagy keress meg és kérdezz rá! 

Szólj hozzá

interjú hasznos