2019. máj 14.

Legjobb trükkjeim 3 - a reggeli készülődés

írta: Zűrzavaros Család
Legjobb trükkjeim 3 - a reggeli készülődés

Szerintem szinte minden családban a napindítás, a reggeli készülődés, az oviba-suliba-munkába indulás az egyik sarkalatos pont. Ráadásul ha rosszul indult a reggel már az egész napra rányomja a bélyegét. Nálunk is van egy szokásos koreográfia, amely mindig idegbajjal és késéssel zárult. Mi csak így becézzük a jelenséget: reggeli pokol (azt hiszem sokat elárul a dolog intenzitásáról :) ). 

reggeli.jpg

Ráadásul a nem neurotipikus gyerekeknek jogosan indul nehezen nap. Regulációs problémák esetén nagyon nehéz az egyik tevékenységből - alvás - átváltani egy másikba - készülődés. Arról nem is beszélve, hogy fizikailag is megterhelő. Ezt saját tapasztalattal is alá tudom támasztani: én reggel olyan vagyok mint akin átment az úthenger. Éppen ezért a reggelt mi óvatosan indítjuk. Nem állítom, hogy a módszer üzembiztos, de többször beválik, mint nem. Viszont előre szólok, hogy ez a rutin nagyon eltér az általánosan elfogadottól, csak kompromisszum-kész és nem tökéletes családoknak ajánlom.

1. A reggeli készülődés legnehezebb pontja az öltözködés: nos én ezt este megoldom. Igen, lefekvéshez feladom rá a zoknit, a másnapi pólót, alsógatyát, ha tiszta és melegítő még a gatyát is, de legrosszabb esetben a nadrágot reggel átcseréljük. Nincs vita, hogy mit vegyek fel, nem kell ráimádkozni. Rajta van. 

2. Óvatos és fokozatos ébredés: keléskor én befekszem a gyerek/ek mellé, aki hagyja ahhoz odabújok, aki nem ahhoz csak odafekszem. Megkérdezem, hogy hogyan aludt, kis beszélgetés. Utána még az ágyban vagy mesét olvasunk, vagy nézhet 10 perc tévét és itt jön a lényeg, hogy ezalatt azonnal hozok neki valamit inni és enni. 

3. Hagyok időt az átállásra: ezután már lehet picit játszani, rendesen reggelizni. Ha kell emiatt korábban is kelünk, de kell egy kis idő összeszedni magunkat. Tudom, hogy az alvásnál is minden perc számít, de talán megéri 15-20 perccel korábban kelni és kicsit békésebben indulni.

>>OlvasolAkkor kérlek lájkolj minket a Facebookon is,

 A cikkeket szerzői jog védi. Ha hivatkozol az első bejegyzést használd és utána linkelj át, vagy keress meg és kérdezz rá! 

Szólj hozzá

hasznos