2019. feb 25.

Tanuljunk mesékből érzelmek/félelmeket kezelni - Mesekönyv ajánló

írta: Zűrzavaros Család
Tanuljunk mesékből érzelmek/félelmeket kezelni - Mesekönyv ajánló

Sokunk gyermekénél problémát jelent az érzelmek/érzések és ezek eredményeként a viselkedési formák kezelése. Mi mostanában rengeteg ezzel kapcsolatos mesét olvasunk „célirányosan”, hiszen ebben a korban a gyerekek még ezekből tudnak sokat tanulni. Néha nem könnyű az érzéseket, történéseket szavakba önteni úgy, hogy azt a gyerekek is megértsék, főleg hogy segítségükre is legyen az érzések feldolgozásában, elfogadásában, helyére rakásában. Könyvajánlónk vendégszerzőnk GyGabi gyűjtése.

konyv.jpg

A lenti felsorolás persze nem teljes, csak azokat írom, amiket mi olvastunk és hatással is voltak a kisfiamra, amelyeket meleg szívvel ajánlom 3-9 éveseknek.

 
1) Michal Sznunit - A lélekmadár. Nagyon egyszerű és kedves mese. Mesés magyarázatot ad arra, hogy néha miért érzünk, gondolunk és csinálunk mást, mint amit szeretnénk. „Ha figyelünk a lélekmadarunkra, meghallhatjuk üzenetét, és megérthetjük saját viselkedésünket. Ha tisztán látjuk, mit miért tesz, boldogabb és teljesebb életet élhetünk.” A mese hatására a mai napig nyitjuk és csukjuk a fiókokat és a kisfiam gyakran megkérdezi, hogy az én lélekmadaram most melyiket húzta ki és, hogy én is azt akartam-e, vagy a madár huncutkodik… És persze ha rossz fát tesz a tűzre, akkor bocsánatot kér, de rákeni a lélekmadárra J


2) Geraldine Ortner – Gyógyító mesék 1 és Új gyógyító mesék. Szülőknek iránymutatásokat, javaslatokat és tanácsokat is tartalmaz minden benne lévő meséhez és magához a gyermek viselkedésének megértéséhez is. A mesék többféle problémával foglalkoznak, segítik a gyerkőccel való párbeszédet. Nagyon javaslom a zöld viznopintókölyök történetét azoknak, akiknél a gyereknek  dührohamai vannak  Nagyon jól vizualizálható, kisfiamnál ezt tudtuk átforgatni a legjobban a viselkedés szabályozásra. Ha jön a baj, csak annyit mondok, hogy zöld viznopintó. Szintén hasznos volt nekünk a Tamás és a fekete holló mese is az első kötetből.

3) Győri Ildikó - Sárvári Töttős Györgyi - Varázspálca szakszerviz. Hasonló felépítésű, mint a Gyógyító mesék. Szülőknek külön részekkel. Mesék a nemalvásról, az orvostól való félelemről, a dühkitörésekről, a vesztés nehézségéről és a mindennapi gyerekszülő konfliktusokról. Szuper jó mesekönyv! Sapienso az öreg fa minden helyzetben egy jól emészthető mesével áll elő. Kedvenc, többször olvasós.

4) Finy Petra - Seprűsrác meséi - Történetek rosszcsontokról. Alapkonfliktusokról szóló mesék, ahol mindig megszületik a mese végére a helyes felismerés a rosszcsontokban. Nagyon mai, nagyon ötletes. 

5) Jill Tomlison: A bagoly, aki félt a sötétben. Nagyon aranyos mese. Mi már nem félünk a sötétben és ebben nagy szerepe volt ennek a mesekönyvben. Visszatérő olvasmány lett. „Hupp bagolyfióka. Dundi és bolyhos. A szeme nagy és kerek. A tolla puha és pihés. Minden szempontból tökéletes,
kivéve egyetlen dolgot... Nem szereti a sötétet.” (Milyen ciki egy bagolynál?! J) Ezért nem tud elmenni vadászni a szüleivel. Ezért ő mindig éhes, a szülei mindig fáradtak. A mamája végtelen türelemmel hagyja, hogy a kis bagoly maga fedezze fel, miért jó az éjszaka. Hupp minden fejezetben kicsit önállóbb, mindben találkozik valakivel, aki elmondja, hogy miért jó a sötétség. Például a tűzijáték is csak sötétben látszik, a szalonnasütésnek is csak sötétben van hangulata… 

6, Lori Lite relaxációs mesekönyvek: a Dűhös polip, a Vidra öböl stb. A kis polip megtanulja, hogyan nyugtassa meg magát, amikor nagyon dühös. A progresszív izomrelaxácó - melyet e mesekönyvből könnyedén és élvezettel sajátíthat el gyermekünk - ellazítja a testet és segít lenyugodni. Alkalmazása hatékonyan csökkenti a stresszt, a szorongást és az agressziót, a gyermek jobban képes lesz uralni nehéz érzéseit.

8) Novák Vica - Minka és a felhőfoltozók. Édes kis mese. A történetben Minka megtanulja legyőzni a félelmét. A sötétségtől való félelmet uralja és az is benne van, hogy ha el is romlanak a dolgok, azért meg lehet azokat javítani, minden problémára van megoldás, még ha nem is egyszerű.

9) Beck Andrea – A titoktündér. Varázslatos mesevilágával nagy segítség. Mesék olyan esetekre, ha a gyereket kicsúfolják, fél a sötétben, verekszik vagy őt bántják, barátkozni vagy békülni kell, elveszít valamit, vagy híján van az önbizalomnak. Segíthet a pozitív gondolkodásra való nevelésben, a gyerkőcnek az önbizalom fejlesztésében.

10) Adamik Zsolt – Hanga Réka – Bibedombi szörnyhatározó. Kötelező olvasmány azoknak, akiknél a gyerkőc fél a szörnyektől J Meg szerintem mindenkinek J Az ismeretlentől való félelem alapvető még a felnőtteknél is, nemhogy a kicsiknél. A szörnyek lássuk be, léteznek. Próbáltuk hosszú időn át meggyőzni az ellenkezőjéről a kisfiunkat. Nulla sikerrel. Így ezt a könyvet hívtuk. Megismertünk rengeteg szörnyet és ha már megismertük őket, kiderül, hogy nem is félelmetesek annyira, sőt. Főleg, hogy van egy Talicska bácsi, egy Kisujj néni és hát a Bibedomb, akik és ami mindig ott van, ha némelyik szörny elkanászodna és kezelik a helyzetet. A mesekönyvnek hála, ami eddig félelmetes volt, az most szerethető, de legalábbis megmosolyogtatja a kisfiamat. Van benne 1-2 mellé nyúlás. De a japakobluk, a búmanó, a hüjeti, a tüskegubacs, a lufipusziló, a méregér, az ettan és a gépsárkány kárpótol ezekért a részekért. Hatévesem kívülről fújja ezeket és kijavít, ha véletlenül rosszul olvasom . Ne hagyjátok ki, fergeteges élmény.

11) Max Lucado – Értékes vagy. Elsőre kettős érzet volt, de kijött belőle amire vártunk.  A mondandója minden kis  nehézségekkel küzdő gyermeknek fontos lehet: higgyen magában, mert mindenki értékes függetlenül attól hogy mások mit gondolnak róla . A szívet melengető  mese elolvasása után kisfiam is értékelni kezdett bennem olyan dolgokat, amiket eddig észre se vett. És én? Én pedig rájöttem, hogy minden nap tudnak olyat tenni, mondani, mutatni, alkotni, ami igazi érték, ha megfelelő a hozzáállásunk és nyitva tarjuk a jobbik szemünket.  És nem elég, ha magunkban konstatálunk, velük is meg kell osztanunk és ki kell hangsúlyoznunk az értékeiket, hiszen ők ezeket még nem képesek felismerni és tudatosan építeni a lelküket belőlük. Önértékelés fejlesztéséhez hasznos alapgondolat .

12) Bárky András – Takács Mari – Mirka, avagy hogyan kell szeretni. A szeretet sok mindenben megnyilvánul, amit a gyerekek még nem tudnak beazonosítani. Szuper mese kis epizódokkal arra, hogy ezt tudatosítsuk bennük.

13) Kádár Annamária – Lilla és Tündérbogyó. Nagyon szerethető mese. Tündérbogyó segít Lillának, a főhősnek, őszintén beszélni az érzésekről, akár a haragról is; meghallgatja és segít feldolgozni az élményeket. Szülőként azt a felismerést kapjuk a könyvtől, hogy már az fél siker, ha a gyermekünk tud olyasmikről beszélni, amikről nekünk felnőtteknek sem könnyű és hogy figyelni rájuk, hallgatni őket, meghallgatni őket és meghallani őket az egyik legfontosabb amit tehetünk értük J

14) Turbuly Lilla – Locslókannából elefánt. Még egy cukiság, inkább ovisoknak ajánlom. Humoros, az ovis lét mindennapos egyszerű problémáira (amik egyébként csak nekünk szülőknek egyszerűek) hoz történeteket és valahogy itt is mindig megvan az egyszerű happyend. Nagyon szerettük.

15, Berg Judit - Lengemesék 1, 2 - A főhős is más mint a többiek: nem barnult be a haja, ráadásul nem is mindig tartja be a szabályokat. Viszont a szòfogadatlansága mögött mindig segítő szándék rejlik. Kreatív és ügyes, így többnyire segít is.  Barátja a kis ebihal egyik uszonya sérült, de nagy tettét visz vèghez: nehézsége ellenére. 

>>OlvasolAkkor kérlek lájkolj minket a Facebookon is, ugyanis szeretnék szakértőket meghívni és ehhez kellenek a számok.

 A cikkeket szerzői jog védi. Ha hivatkozol az első bejegyzést használd és utána linkelj át, vagy keress meg és kérdezz rá! 

Szólj hozzá

kult hasznos nevelés