2021. jún 17.

Hogyan vetettem le a gyerekről az SNI státuszt?

írta: Zűrzavaros Család
Hogyan vetettem le a gyerekről az SNI státuszt?

Sokan érzik úgy, hogy egy bizonyos kor felett, főleg az iskolaválasztási lehetőségek szűkössége miatt (PC voltam) egy idő után inkább hátrány mint előny az SNI státusz. Egy olvasónknak sikerült levenni autista fiáról a kódot, így már szabadabban tud sikolát is választani. A művelet után eltelt 2 év és azóta sem bánták meg:

„Fontos tudni, hogy az autizmus vagy ADHD az orvosi diagnózis, magánügy, nem kell nyilvánosságra hozni. Az SNI/BTM viszont oktatási státusz, az nyilvános. De ezt a státuszt mindig orvosi diagnózis alapján adják vagy veszik le.

many-hands-volunteers-during-maths-class.jpg

Az út nem volt könnyű, de nem is lehetetlen, egy-két együttműködő ember és kitartás kellett hozzá.

A lépések:

  1. A gyerek tanárának írnia kell egy pedagógiai szakvéleményt, mely szerint nincs gond a gyerek tanulásával (nem kell tökéletesnek lennie ebben),
  2. Ezzel a papírral el kell menni a pszichiáterhez aki kiállít egy módosított diagnózist, amiben azt írja le, hogy a gyerek továbbra is autista, de a továbbiakban nem szorul SNI státuszra.
  3. Ezzel a papírral kell visszamenni a Bizottsághoz (figyelni kell a felülvizsgálati időket) és ez alapján leszedik. Persze, ők is megnézik és ha nem is egyszerűen, de végül leszedték az SNI státuszt. Először BTM-re módosították a státuszát (mert olyan nincs, hogy egy gyerek az "egyik pillanatról a másikra" ekkorát fejlődik) de azt egy évvel később azt is levették.

A XIV. kerületi Bizottságnál voltunk Budapesten és nem fogtunk ki túl együttműködő szakembereket, így muszáj volt a BTM-et elfogadnunk. (gyenge ceruzafogás volt az indok). De azt egy év múlva szó nélkül leszedte a NevTan

Nem tudom, hogy a pedagógiai .szakvélemény mennyire fontos, ha megértő a pszichiáter és látja, hogy már hátrány az SNI, akkor lehet, hogy anélkül is kiállítja a módosító szakvéleményt. Sokan írják, hogy a tanártól nem számíthatnak ilyesmire, mert nem együttműködő, érdemes így is megpróbálni.

Fontos azt is tudni, hogy a Bizottság elméletileg csak végrehajtó hatalom, ha az orvos azt mondja, hogy nem indokolt az SNI, akkor le kell venniük.”

 

És, hogy hol tartanak most?

„Nem bántuk meg: 11 éves, most fejezte be az ötödik osztályt. Az új iskolában sem volt kolbászból a kerítés, de az előzőhöz viszonyítva ég és föld. Elmondtuk a diagnózist az új osztályfőnökének, és így is vállalta.

Voltak gondok a magatartásával az elmúlt 2 évben, de a tanárai tudták kezelni, bár a magatartás jegye nem a legjobb, de ennyi baj legyen!”

 

Facebook csoportom itt található
Szólj hozzá

hasznos autizmus sni adhd