2019. sze 17.

Segítség! Csak kétfélét eszik a gyerek.

írta: Zűrzavaros Család
Segítség! Csak kétfélét eszik a gyerek.

Avagy hogyan csinálj a 2-ből 20-at?

A leggyakoribb szülői panasz és a legmélyebb kétségbeesések forrása a szelektív evés. Mert látszik, hogy éhes, de mégsem tud enni, mert alig eszik meg valamit és mert a másoktól felénk áramló kritika egyik leggyakoribb forrása is ez. A rossz evés.

Szóval két félét eszik meg a gyerek. Ezek leggyakrabban: spagetti/és vagy mákos tészta, és a sült krumpli. Kiegészítve üres tésztával, üres rizzsel és üres kenyérrel. Ebből az alaphelyzetből indulunk ki és konkrét példákkal megmutatom, hogy ebből hogy lesz 20 féle alapanyag. Mert a változatosság leginkább az alapanyagokban számít, nem pedig az ételfajtában.

kaja.jpg

>>>Aki ilyen problémával küzd annak először is ajánlom egy korábbi, nagyon részletes cikkemet a szelektív evésről. Itt le vannak írva a tünetek, okok és kezelési módok is.

Én két szelektív evővel vagyok megáldva, így már kétszer végigjártam ezt az utat, amíg eljutottunk egy számunkra működő diverzitáshoz, ami mindenkinek kényelmes és egészséges. 

Mindig abból indulunk ki, hogy a jelenlegi repertoárból a legkisebb változtatással, hogyan érhetünk el javulást. Nagyon fontos, hogy ha elsőre kudarcos is a kísérlet, másnap máshogy kell próbálkozni!

Tehát a gyerek megeszi a spagettit.

Ez szuper hír, mert ez egy szószos tészta és rengeteg lehetőséget rejt magában. Mi glutén és tejmentesen étkezünk, így a most bemutatott megoldások is ilyenek, de nem diétázóknak is ajánlom, hiszen az étel sokféleségét pont a búza helyettesítésével érjük el. Az eredeti olasz receptben a szósz tartalmaz apróra vágott (vagy nagy lyukon reszelt) és dinsztelt répát és szárzellert. Te teszel bele? Most már igen :)

Tudtad, hogy a cukkini teljesen ízetlen zöldség? Igen, kitaláltad, azt is reszelsz a szószba. Ez máris két variáció

A húst is lehet variálni: egyik nap darált pulyka másik nap marha.

És hát az aduász: a tészta. A tészta lehet csicseriborsóból, kölesből és akinek belefér a világnézetébe kukoricából/rizsből.

És máris 8 féle új, csupa egészséges hozzávalónk van.

Javaslom a szósz egyszeri nagy lefőzését, mivel 45 perc a főzési idő. A kész szószt utána lehet fagyasztani, vagy simán befőttes üvegben, fejre állítás után tárolni.

Mákos tészta

Kevésbé vagyunk mázlisták, így nincs szósz. Sebaj, a tészta itt is lehet csicseriborsóból, kukoricából/rizsből és ha átmegy a teszten (máshogy néz ki más az íze) kölesből. Cukor helyett használhatunk valódi nyírfacukrot, eritritet, mézet - kinek kinek nézetei és a gyereke tűrőképessége szerint.

Érdemes megpróbálni a diós tésztát, mert aki megeszi a mákosat, hajlik a diósra.

Sült krumpli

Itt el lehet mozdulni az édesburgonya felé: érdemes megnézni, hogy a fehérhúsú verziót megeszi-e. Ennek az íze és kinézete is eléggé hasonlít a sima krumplihoz.

Üres tészta, rizs, kenyér

Az üres rizst érdemes bashmatira cserélni és próbálkozni a kölessel, quinoaval is. Ha nem eszi, nem erőltetjük, próbálkozunk mással, 1-2 hónap múlva újra ezzel.

  >>Ha szereti a húst, de a textúrája zavarja, próbáld ki ezt a receptet!

És akkor érdemes elmozdulni az "édességek" irányába

A legkönnyebben befogadott új ételféleség az édesség. Természetesen nem kell cukorral tömni a gyereket, azt lehet helyettesíteni is és szerintem időnként belefér és jól is esik - esetünkben életmentő - egy kis nasi.

Gofri, palacsinta

Minket a gofri mentett meg. 2 hét nyaralás simán megoldok egy db gofrisütővel. Arról nem is beszélve, hogy lehet sósan is készíteni és lehet családi gofri-estet tartani.

A recept: 1/3 kölesliszt, 1/3 barna rizsliszt vagy hajdina és csicseriliszt megosztva, 1/3 tápióka keményítő, 1 ek utifűmaghéj, egy tojás, kis aszkorbinsav és kis szódabikarbóna (élesztő helyett 10 perc alatt kész) édesítés, vanília és annyi tej, amennyi a megfelelő állaghoz kell. A sav és szódabikarbóna nélkül ott a palacsintarecept.

Variációk:

  1. csokis: 1 ev cukrozatlan kakaópor és 3 ek cukor(helyettesítő)
  2. almás: 1 v 2 reszelt alma és fahéj
  3. banános: 1 v 2 villával összenyomott banán és fahéj
  4. krumplis: főtt és összetört krumpli
  5. magos: magokat szórok a tetejére és teszek bele egy kis ciroklisztet is, hogy jó íze legyen sósan is :)

Muffin

Ugyanez a recept, csak sütőporral, kókuszolajjal. Én mindig csokisan csinálom és teszek bele darált diót, mehet bele cékla, cukkini is. De lehet ez is banános-csokis, diós-fahéjas és almás-fahéjas is.

Ajánlom kipróbálásra a leveseket, tócsnikat és shakeket, vagy ropogós dolgokat is

Sokszor a gyerekek a leves levét - csontleves esetén kincs - szívesen megeszik. itt lehet próbálkozni a krémlevesekkel, levesgyönggyel igazán vonzó lehet

Tócsni - a tócsni nagy előnye, hogy bele lehet darálni, vagy reszelni zöldséget: reszelt cukkini, lisztkeverék, só, fokhagyma és egy tojás - kb nudli szerű állagra vágyunk és már lehet is olajban kisütni.

Shakek igazi kincsek: gyümölcs és még zöldség és vitamin is rakható bele. Csokisan készítsd az elsőt ;)

Aki a ropogós textúrát szereti: tortilla chips, magvak nagy eséllyel tetszenek

Jó étvágyat!

Nem vagyok diatetikus, evésterápia a Korai Fejlesztőben és a Heim Pál kórházban is van.

Facebook csoportom itt található

 A cikkeket szerzői jog védi. Ha hivatkozol az első bejegyzést használd és utána linkelj át, vagy keress meg és kérdezz rá! 

Szólj hozzá

evés diéta szenzoros hasznos.